Новини RSS 2.0

ЗОЛА В КОРМАХ. ЗАПОБІГАННЯ ВИСОКОМУ ВМІСТУ ЗОЛИ В СИЛОСІ З ЛЮЦЕРНИ


 

Зола надходить в корми з двох джерел:

1. Внутрішні мінерали в люцерні – кальцій, магній, фосфор, калій

2. Зовнішні джерела – бруд з поля і сховищ.

Середній вміст мінеральних речовин в люцерні становить 8%, решта золи є забрудненням.

Чому зола викликає занепокоєння?

1. Кожен додатковий 1% золи призводить до зменшення на 1% вмісту вуглеводнів – зола не додає корму поживності і заміщює поживні речовини.

2. Зола є буфером, що запобігає падінню рН в процесі бродіння – сприяє псуванню і утворенню масляної кислоти.

Високий вміст золи знижує якість кормів і може сприяти безповоротному псуванню під час зберігання.

Яким може бути вміст золи?

Утримуйте вміст золи на мінімальному рівні, 10% або менше є прийнятним вмістом для силосу з люцерни.

Стратегії запобігання високому вмісту золи:

Висота зрізу: Люцерну зрізають на висоті 4 см для одержання найвищих врожаїв, але більш високий зріз знижує вміст золи і підвищує якість кормів. Зріз на висоті 7-10 см забезпечує низький рівень золи і високу поживну цінність. Висока стерня утримує валки над землею для кращого висихання і призводить до меншого вмісту золи.

Широкий валок: Збільшує швидкість сушіння і знижує необхідність в операціях з механічної обробки, що призводять до зниження вмісту золи.

Форма ножа: плоскі ножі на ротаційній косарці дискового типу підбирають менше бруду порівняно з ножем, зображеним зліва. Ножі з кутовим лезом або серпоподібної форми призначені для підбирання сіна з землі, але водночас всмоктують і підбирають велику кількість бруду, особливо, коли ґрунт сухий.

Граблі: Тримайте граблі в такий спосіб, щоб їхні зубці зовсім не торкалися землі. Барабанними приводними граблями можна управляти, не торкаючись землі, і вони збирають найменше золи. Колісні граблі з приводом від коліс збирають найбільше золи і мають налаштовуватися з максимальною плавністю, що дозволяє обертати колеса. Якщо при використанні підіймається хмарка пилу, додаються 1-3% золи.

Горизонтальне переміщення: мінімізуйте горизонтальне переміщення сіна, щоб зменшити вміст золи. Краще рухати два валки зверху на  третьому який знаходиться посередині, а не переміщати всі три в один бік.

Об'єднання: Використання об'єднувача валків призведе до зниження вмісту золи у порівнянням з використанням грабель, оскільки сіно пересувається конвеєром, а не перекочується по землі. Об'єднання призводить до зменшення вмісту золи на 1-2% у порівнянні з граблями.

Урожай: Відрегулюйте зубці на головці подрібнювача в такий спосіб, щоб підбирати сіно без шкрябання  ґрунту. Уникайте підняття пилу усією технікою. Доставляйте корми в траншею на чисту бетонну площадку без бруду з доріг.

Зберігання та обробка: зберігайте на бетоні або асфальті, щоб звести до мінімуму забруднення золи під час відгодівлі. Використовуйте належним чином побудовані і  дреновані сховища.

Тестування кормів: високоякісний аналіз кормів є єдиним способом визначення точного вмісту золи у вашому силосі.

 

Ґрунтується на інформації з університету шт. Вісконсін, США

AFP-2